Gratis hemleverans / Hållbart hela vägen / Klarna

Minska matsvinnet

|11/11, 2020

Minska matsvinnet

De flesta av oss har hört att vi inte ska kasta mat i onödan. Men vad är egentligen matsvinn och varför är det dåligt för miljön? Problemet med matsvinn är att matproduktion kommer med en miljökostnad.

Konsekvenserna av matproduktion är ökade koldioxidutsläpp, att vildmarker tas till bruk för odlingsmark, utsläpp av bekämpningsmedel och miljöfarliga ämnen. Matsvinn lägger även en stor börda på sophanteringen, där både överbliven mat och förpackningar måste tas hand om.

Nästan en tredjedel av all mat i Sverige och världen slängs bort. Det är ett enormt stort slöseri på resurser. I Sverige motsvarar matsvinnet utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. Så genom att minska på matsvinnet kan vi göra miljön en stor tjänst och spara pengar.

Här kommer 6 bra tips på hur du kan minska matsvinnet:

  1. Handla smart
    Planera dina måltider veckovis eller ännu heller för två veckor framåt. Köp inte mer mat än du behöver, eftersom det ändå bara hinner bli dåligt och måste slängas.
  2. Överservera inte
    Överservera inte mat till familj och vänner. Ge en mindre portion och uppmuntra dem att ta mer om de vill. Då slipper du slänga mat som inte blir uppäten.
  3. Förvara korrekt
    Förvara maten vid rätt temperatur och rätt plats. Kolla igenom kylskåp, frys och skafferi regelbunden och ta vara på maten innan bäst-före datumet.
  4. Dela med dig
    Har du stora mängder mat som du vet att du inte kommer kunna äta, donera maten till ett soppkök.
  5. Kompostera
    Kompostera ditt matavfall och återför näring till jorden. Använd sedan den färdiga komposten till dina växter, de kommer älska det.
  6. Håll koll på vad du slösar
    Skriv upp vad du slänger, det kommer hjälpa dig att handla lagom mycket och minska ditt matsvinn.

Recynity mobilskal är gjorda av växter och 100% biologiskt nedbrytbara. Skalen innehåller vetehalm, som är en restprodukt i veteodling. Det innebär att vi kan använda rester från matproduktionen, minska matsvinnet och göra nya spännande saker.