Gratis hemleverans / Hållbart hela vägen / Klarna

Hur du komposterar

|27/01, 2021

Hur du komposterar

Kompostering är ett fantastiskt sätt att återföra näring till jorden. När organiskt avfall som matrester och växtdelar bryts ner av mikroorganismer och svampar, kallas det kompostering. Man kan också kalla det naturens sätt att återvinna organiskt avfall.

Kompost är fantastiskt att använda i trädgården som gödningsmedel. Genom att blanda kompost i lerjord blir jorden lättare att arbeta med och plantera i. I sandjordar förbättrar kompost markens vattenhållningskapacitet. Kompostering är också ett bra sätt att återvinna löv och annat gårdsavfall.

Här är en steg-för-steg guide för dig som vill börja kompostera:

Steg 1. Besluta dig för en plats där du vill anlägga din komposthög. Det finns färdiga kompostkärl att köpa, eller så kan du använda en egen behållare av plast eller trä. Om du använder en egen behållare så glöm inte att göra hål så att komposten får syre, eftersom komposteringsprocessen behöver 4 huvudsakliga komponenter; organiskt material, syre, fukt och bakterier.

Steg 2. Samla organiska material till din kompost, sikta på en blandning av kväverika “gröna” material och kolrika “bruna” material. Gröna material tenderar att vara våta, och inkluderar dina fruktrester och grönsaksrester, kaffesump och teblad. Bruna material är torrare och inkluderar sågspån, tidningsurklipp och torra växtdelar som kvistar och gräs.

Steg 3. Vänd din kompost varannan vecka med spade för att ge din kompost syre och skynda på komposteringen. Tillsätt vatten för att hålla det fuktigt och håll utkik efter skadedjur och sjukdomar.

Steg 4. Nu är det bara att vänta. Det kommer att ta mellan 3 månader och 2 år för naturen att utföra sin magi, men i slutändan är det värt det. Dina växter kommer älska komposten.

Vi på Recynity har som mål att inspirera världen att byta petroleumbaserade plaster till biologiskt nedbrytbara och biobaserade plaster. Våra trendiga mobilskal är helt gjorda av växter och utan farliga bindningsämnen, vilket gör att de kan komposteras. Från växter, till att bli mobilskal, och från mobilskal till jord, där nya växter kan växa.