Gratis hemleverans / Hållbart hela vägen / Klarna

Mirakelväxten som kan lösa plastkrisen

|27/01, 2021

Mirakelväxten som kan lösa plastkrisen

Bambu är en fantastisk växt, den är inte bara miljövänlig och enkel att odla, den kan också vara svaret på hur vi ska minska plasten i världen. Men varför är egentligen produkter av bambu bättre än plast?

Här är fem anledningar att skippa plasten och välja bambu:

1. Biologiskt nedbrytbar

Bambu är en växt vilket gör den naturligt biologiskt nedbrytbar och med ny teknik är det nu möjligt att göra bioplast av bambu. Vanlig plast bryts ner till farliga mikroplaster och kemikalier, till skillnad från bambuprodukter som återför näringsämnen till jorden.

2. Förnybar resurs

Bambu är en förnybar resurs som kan odlas om och om igen och sedan komposteras. Tänker man med en cirkulär ekonomi som utgångspunkt så är bambu en fantastisk resurs, eftersom ny bambu kan växa i komposten av gamla bambuprodukter. Vanlig plast är gjord av fossila bränslen som inte bara är skadliga för miljön, de är också icke förnybara resurser.

3. Växer enkelt och fort

Bambu kan växa upp till en meter per dag och kan skördas efter två år, jämfört med träd som oftast tar mellan 50-100 år innan de kan skördas. Bambuskogar växer och sprider sig enkelt och förhindrar jorderosion och avskogning, något som är ett stort problem i vanlig virkesproduktion.

4. CO2 hjälte

Alla växter tar upp koldioxid ur atmosfären och omvandlar det till syre, men bambu är bättre än de flesta träd. En bambuskog kan ta upp 12 ton koldioxid per hektar och år. Dessutom producerar bambuskog 35% mer syre än en motsvarande skog med andra träd.

5. Mångsidig

Bambu är ett otroligt mångsidigt material, det är starkare än stål per kg, lätt och väldigt flexibelt. Från bambu kan man skapa allt från möbler och byggtillbehör, till miljövänliga kläder och produkter i biologiskt nedbrytbar plast. Bambu går också att äta.

Vi på Recynity är stora fans av bambu. Våra trendiga mobilskal är 100% biologiskt nedbrytbara och innehåller bambufiber för ökad styrka och hållbarhet. Det bästa skyddet för din mobil, dig och naturen.