Gratis hemleverans / Hållbart hela vägen / Klarna

Vad är elavfall?

|23/10, 2020

Vad är elavfall?

Elektroniskt avfall eller elavfall som det också kallas, är all typ av elektronik som ingen längre har användning för. Det kan exempelvis vara vara datorer, hushållsmaskiner, mobiler, kablar, mikrochip och batterier. All elektronik som ingen längre vill ha och som slängs bort är helt enkelt elavfall.

Elavfall är särskilt farligt avfall då giftiga kemikalier och tungmetaller kan läcka ut i miljön när de hamnar på en soptipp. Det kan förgifta grundvattnet och därigenom skada djur och människor.

I dagens samhälle kämpar elektronikföretag om att vara det mest innovativa företaget med den nyaste tekniken. Nya produkter med den senaste tekniken släpps i snabb följd så att konsumenter ska lockas byta deras gamla elektronikprylar mot nya. Många har sina mobiler knappt ett år innan det är dags för den senaste modellen. Så vad händer med elavfallet?

Tyvärr har våra gamla mobiler, videoapparater, tjock tv:s och hörlurar inte försvunnit ut i tomma intet. Elavfall är en av det snabbast växande typen av avfall både i Sverige och globalt. Inom EU samlas bara 35 % av elavfallet in så det kan återvinnas, i Sverige är vi snäppet bättre. Men det finns ett stort utrymme för förbättring.

Så vad kan du göra för att se till att ditt elavfall inte skadar naturen?

Batteriholkar

Lämna dina gamla batterier i en batteriholk. Du kan hitta batteriholkar uppsatta vid en del mataffärer, många apotek, köpcentrum och vissa butiker.

Batterier kan dessutom lämnas på återvinningscentralen, återvinningsstationer för förpackningar och tidningar, samt miljöstationer.

Butiker som säljer elektronikprylar

Butiker som säljer elektronik har en skyldighet att ta emot elavfall. Större butiker med elektronikförsäljning ska ta emot all typ av konsumentelektronik som är mindre än 25 cm.

För övriga butiker gäller principen en mot en, det vill säga köper du en ny produkt har du möjlighet att lämna en motsvarande gammal produkt i butiken.

Miljöstation

På miljöstationer kan du som privatperson lämna:

  • Ljuskällor
  • Batterier
  • Miljöfarligt avfall

Återvinningscentral

På återvinningscentralen kan du lämna det mesta du har i hemmet och som inte ska ner i soppåsen, exempelvis:

  • Grovavfall
  • Elektronik
  • Vitvaror
  • Miljöfarligt avfall

Sortera och återvinn ditt elavfall och gör miljön en stor tjänst. När du återvinner ditt elavfall så hjälper du även till att minska brytningen av många metaller, genom att de kan återvinnas från elavfall. Många gånger kommer metallerna från gruvor i utvecklingsländer, där ytterst lite hänsyn tas till människors rättigheter och naturen. Genom att återvinna elavfallet minskar vi därför även den miljöpåverkan som sker när vår elektronik produceras.

Vi på Recynity vill revolutionera elektronikmarknaden genom att skapa 100% biologiskt nedbrytbara mobilaccessoarer. Våra snygga och miljövänliga mobilskal kan komposteras och lämnar inte efter sig farliga mikroplaster eller kemikalier. Genom att köpa ett Recynity mobilskal hjälper du till att minska plastföroreningar i världen.